26.09.2013

UNIPO DAY 2013 – Deň, ktorý patril nám všetkým

Autor: Ing. Vladimíra Pohorelcová

 Tak ako vždy, pred veľkou slávnosťou každého z nás, je predvečer časom očakávania, aj predvečer UNIPO DŇA 2013 bol očakávaním pre tých, ktorí sa zúčastnili na besede Pod univerzitnou lampou s názvom „Kam kráčaš univerzita?“ . Komorná atmosféra Univerzitnej knižnice PU v Prešove bola umocnená otvorenou debatou študentov s vedením univerzity a zástupcom MŠVVaŠ SR. Vkusne inštalovaná univerzitná lampa si posvietila na nebojácne názory študentov, ktorí  vystúpili zo svojich profilov, tak obľúbených na sociálnych sieťach . Likeovali tému povinných prednášok, ktoré sú často krát odsúdené k neúspechu a nepopularite. Účastníci debaty ponúkali liberálnu optiku riešenia vzdelávania na univerzite. No nielen práva, ale aj povinnosti sú súčasťou študijného poriadku, čo vedenie univerzity na presných príkladoch objasňovalo.

„Kam kráčaš univerzita?“
„V smere úspešne zvládnutých výziev, užitočných projektov a smelých plánov pre riešenie statusu univerzity na regionálnej, národnej i medzinárodnej úrovni.“

Zlákaní pozitívnym myslením, že na športoviskách sa bude dariť všetkým družstvám a exhibícia prinesie zaslúžené víťazstvo tým najlepším, sme si všetci z radov organizátorov vydýchli, keď siedmomájový utorok slávnostne otvorilo krásne slnečné počasie. Krátko po siedmej hodine ráno sa otvorili športoviská, nainštalovala sa aparatúra, ktorá nie vždy fungovala na 100 % a študenti, učitelia i administratívni pracovníci, ktorí prišli bojovať o najlepšie umiestnenie, mohli zaregistrovať svoje družstvá. 9.00 odpískané. Členovia vedenia univerzity posunuli očakávania športovcov na hraciu plochu a turnaje vo volejbale a futbale sa mohli začať. Na drobné zranenia dohliadali zdravotníci, študenti Fakulty zdravotníckych odborov PU v Prešove.
„Družstvá do toho!“

Rozmanitosť družstiev, s vervou podávané najlepšie možné výkony, milosrdné údery profesionálov, eufória zamestnancov administratívy, ktorí mohli aspoň v tento jeden deň opustiť múry kancelárii a na chvíľu zanechať riešenie agendy, charakterizovali športovú časť podujatia UNIPO DAY 2013. 
Členovia Fakulty športu dokonale manažovali športové turnaje na obidvoch športoviskách: na multifunkčnom ihrisku, kde mal hlavné slovo doktor Patrik Durkáč, i v Športovej hale PU. Doktorky, v tandemovom zložení Lenka Tlučáková a Terezka Slančová, zdokonalili športové podujatie bezchybnou prípravou. Mobilné telefónne spojenie v samotný deň konania turnaja výkonnostne zvládlo komunikáciu s organizátorom a bolo svedkom chronologického riešenia otvorenia športovísk, priebehu turnaja i slávnostného dekorovania víťazov rektorom PU v Prešove, dekanom Fakulty športu PU v Prešove i primátorom mesta Prešov. 
„Môžeme toto podujatie budúci rok prepojiť s aktivitami mesta Prešov?“
Ponuka na spoluprácu pri organizovaní takéhoto rôznorodého podujatia bola vyslovená primátorom Prešova pri dekorovaní víťazov na športoviskách. Príjme univerzita túto ponuku? Budú si zástupcovia mesta pamätať na jedinečné podujatie univerzity?

Veríme, že budúci ročník prinesie do hľadiska športovísk aj administratívnych zamestnancov univerzity, aby pečať univerzitného dňa bola dokonalá.

„Umenie je dušou univerzity“

Terasa budovy VŠA ponúkala program opäť jedinečný – ART vystúpenia študentov PU v Prešove. Slnečníky rozložené na terase, ako súčasť hľadiska, darovali publiku tieň. Bolo možné sa pristaviť, započúvať sa, pozerať i oddýchnuť si. A to všetko v spoločnosti vážnej hudby, folklórneho vystúpenia, gitarových a klavírnych tónov a hercov divadiel PU v Prešove.

ART vystúpenia študentov, pod vedením doktora Hrušovského, otvorili pandorinu skrinku, ktorá objasnila jedinečnú funkciu umeleckých katedier PU v Prešove. Lebo nedá sa o umení toľko napísať, koľko sa dá umením získať. Je naozaj ťažké hodnotu umenia zmerať. Pre nás organizátorov bol meradlom  záujem publika z radov študentov i zamestnancov, ktorí výkony umelcov odmenili potleskom. Bolo badať zníženú rýchlosť áut, ktoré Ulicou 17. novembra prechádzali a na pár sekúnd fandili viac umelcom, než volantu.
„Aha, teta z okna sa pozerá...“

 A susedia univerzity otvorili okná a kúsok tej duše, ktorou umenie pre univerzitu je, ako hovorí pani doktorka Derevjaniková, vpustili do svojich príbytkov.

„Portrét? Urobím, postačí 59 sekúnd.“

Portrét UNIPO DAY bol ďalšou jedinečnou aktivitou umelcov pod vedením doktora Onda. Študenti s talentom prenášali na obrazy podobizne tých, ktorí túžili mať portrét z ich dielne. Stačilo 59 sekúnd a vaše druhé ja bolo na obraze. Ani fotografovanie neostalo nepovšimnuté. Fotografie sú súčasťou stálej výstavy v UNIPOCENTRE PU. Príďte sa pozrieť, ako vám bolo dobre. Prezradili vás úsmevy, zvečnené objektívom.
Je to azda len zdanie, že umelci naozaj dokážu darovať viac?

„Ak sa spojíme, dokážeme veľa.“

Hoc predposledný odsek, no o to väčšie ocenenie pre spoluprácu. Univerzitné médiá PU v Prešove (PaF rádio a TV Mediálka ) reprezentujú študenti, ktorí sú tvoriví, šikovní a flexibilní. Dokážu navodiť atmosféru profesionálneho rádiového a televízneho spravodajstva. S mikrofónom v rukách a kamerou na pleciach vás prenesú do virtuálnej reality a vy ste zrazu súčasťou reportu o univerzite a svoje pocity ponúkate ďalším, lebo je to príjemné. Stačí sa spojiť a podporiť správnu vec. A práve študenti nastavili zrkadlo nám ostatným, lebo ak sa spojíme, dokážeme veľa.

UNIPO FEST 2013

Festivalová „pohodička“ sa začala krátko po štrnástej. Pivo zadarmo vytvorilo hadíka dopytujúcich študentov, ktorý sa veľmi pomaly skracoval. Hudba z iného súdka rozprúdila krv v žilách a premostila k brehu, kde sa hral rock už známych hudobných skupín. Organizátori nič nenechali na náhodu, o čom svedčili bezpečnostné hliadky.
Vo večerných hodinách decibely hudby stíchli, a to bola bodka za UNIPO DAY a UNIPO FEST 2013. 

Ďakujeme všetkým, ktorí svojou troškou prispeli k realizácii tohto dňa. Počnúc vedením univerzity, členmi Fakulty športu, vedúcimi umeleckých katedier PU, cez študentov – členov zatiaľ nemenovaného klubu nadšencov, ktorí sú na PU radi a v neposlednom rade členov Technicko-prevádzkového útvaru PU.

Foto:  Mgr. Gabriela Felix, archív AV štúdia CCKV PU v Prešove, archív UK PU v Prešove

Reálie:
Diskutujúci na besede pod univerzitnou lampou:
Mgr. Jozef Jurkovič (riaditeľ odboru vysokoškolského vzdelávania, MŠVVaŠ SR)
prof. RNDr. René Matlovič, PhD. (rektor PU)
prof. PhDr. Milan Portik, PhD. (prorektor pre vzdelávanie PU)
Jana Konfederáková (študentka PF PU)
Bc. Dávid Palaščák (študent FF PU)

Umiestnenie družstiev vo volejbalovom a futbalom turnaji:
 
Volejbal
1.miesto: Družstvo FZO Ošetrovateľstvo
2.miesto: Družstvo FŠ II ročník
3.miesto: Družstvo FŠ Luskus

Futbal
1.miesto: Družstvo FF
2.miesto: Družstvo FŠ
3. miesto: Družstvo FŠ 2