29.03.2018

Reprezentanti PU medzi top športovcami mesta Prešov

Autor: Ján Jacoš


Historická sála Čierneho orla bola 22. januára dejiskom päťdesiateho siedmeho oceňovania najúspešnejších športovcov a športových družstiev mesta Prešov. Reprezentanti Prešovskej univerzity dosiahli v roku 2017 viacero pozoruhodných úspechov, a tak si prevzali ocenenia za športovú reprezentáciu mesta Prešov. 

Najúspešnejším športovcom mesta Prešov za rok 2017 sa stal reprezentant Slovenska v alpskom lyžovaní Matej Falat. V histórii tejto ankety zvíťazil reprezentant zimných športov prvýkrát. Matej Falat je aj členom atletického klubu TJ Slávia Prešovská univerzita, v ktorom sa venuje atletickej a kondičnej príprave pod vedením dlhoročného atletického trénera Mariána Maleka. Zažiaril na majstrovstvách sveta v zjazdovom lyžovaní v St. Moritzi. Slovensku veľkým dielom pomohol k zisku striebornej medaily v súťaži miešaných družstiev. O historický úspech sa postaral spolu s Veronikou Velez-Zuzulovou, Petrou Vlhovou a Andreasom Žampom. Striebro je jeho životným výsledkom. Najmä ak v medailových pretekoch v priamych súbojoch zdolal také esá, ako je Nemec Felix Neureuther alebo Talian Riccardo Tonetti. Na Svetovej zimnej univerziáde v Almaty získal v kombinácii bronzovú medailu (obhájil bronz zo SZU v roku 2017) a stal sa majstrom Slovenska v slalome. 

Laureátom tradičnej ankety sa stal volejbalista Martin Sopko st. Kapitán prešovského tímu VK Mirad PU Prešov je jeho ozajstným lídrom, v slovenskej extralige patrí medzi najlepších hráčov. Perfektnými výkonmi sa pričinil o obhájenie prvenstva v Slovenskom pohári a tretie miesto v extralige – Mirad PU získal v najvyššej súťaži tretiu medailu v rade (2015 zlato, 2016 striebro). Aj z bronzovej medaily mal radosť, lebo boj o bronz s Košicami bol dramatický, mal veľký náboj a šťavu. Bol preňho zadosťučinením, priniesol mu pocit šťastia a radosti. Charizmatický Martin Sopko, ktorý je absolventom Fakulty športu PU, je veľkým lokálpatriotom, vyniká veľkou pracovitosťou, vyžíva sa v situáciách, keď môže rozhodovať o rezultátoch dôležitých zápasov. Je príkladom pre mladých spoluhráčov. „Na úspechoch má zásluhu manažment klubu i Prešovská univerzita. V klube sa dobre pracuje, máme dobré podmienky. Tím je zocelený, je v ňom symbióza starších aj mladších hráčov,“ podčiarkol Martin Sopko.

Novinkou na vyhlasovaní najúspešnejších športovcov mesta Prešov bolo ocenenie najlepšieho športovca – akademika. Laureátom ankety sa stal a cenu pre najlepšieho akademika si prevzal študent FŠ PU Marek Karlík, člen Kickboxing klubu Panter Prešov. Pre Slovensko získal historicky prvú mužskú zlatú medailu na majstrovstvách sveta WAKO v Budapešti. „Za titulom majster sveta je tvrdý tréning a to, že tomuto športu sa venujem mnoho rokov. Dávam do toho všetko,“ poznamenal 19-ročný svetový šampión. Karlík je aj vicemajstrom Európy, juniorským majstrom a vicemajstrom sveta, juniorským a kadetský majstrom Európy. Tieto výsledky sú výnimočné nielen na Slovensku, ale aj v Európe a je to veľmi dobrá propagácia Prešova vo svete.

V kategórii športových družstiev dospelých si ocenenie prevzal volejbalový klub Mirad PU Prešov. Volejbalisti VK Mirad PU dlhodobo patria k najlepším tímom pôsobiacich v slovenskej volejbalovej extralige. V roku 2017 pod vedením trénera Jaroslava Vlka dosiahli tretie miesto v najvyššej súťaži a stali sa víťazmi Slovenského pohára. Prešov zvíťazil v rozhodujúcom piatom zápase o tretie miesto v extralige nad VK KDS Šport Košice 3 : 2 a celú sériu vyhral 3 : 2  na zápasy. Bola to mimoriadne vyrovnaná a dramatická séria, vo východniarskom derby si diváci prišli na svoje. VK Mirad PU získal tretiu medailu v rade (2015 zlato, 2016 striebro). Prešovčania tvorili dobrú partiu, dávali do hry srdce, svojimi výkonmi prinášali radosť a potešenie. Tréner Vlk získal ako tréner s Prešovom už štyri trofeje – predtým v sezóne 2004/2005 historicky prvé double – titul majstra Slovenska a víťazstvo v Slovenskom pohári. „Som veľmi rád, že sme získali medailu,“ zvýraznil Jaroslav Vlk. „Myslím, že rozhodlo aj športové šťastie a skúsenosti našich chlapcov. Bola to úspešná sezóna, i keď sme sa nedostali do finále cez kvalitnú a stále sa zlepšujúcu Prievidzu s kvalitnými legionármi. Pre mňa je to nádherný pocit. Po rokoch som sa vrátil do Prešova a cítim sa tu výborne. Spoliehali sme sa na skúsených hráčov, pokoj a rozvahu v kľúčových situáciách, to nám nesporne pomohlo.“ Aj keď kvôli rekonštrukcii univerzitnej haly hrajú Prešovčania v sezóne 2017/2018 v hale spojenej školy, ciele nezmenili a stále bojujú o medailové pozície. Manažér klubu Marián Palenčar poďakoval za vytvorené podmienky Prešovskej univerzite a spoločnosti Mirad a poznamenal, že sa tešia na návrat do haly PU, kde mali v predchádzajúcich sezónach ozajstné zázemie a domáce prostredie.       

Ján Jacoš
Foto:  mesto Prešov