27.06.2019

Filozofická fakulta oslávila 60. výročie svojho vzniku

Autor: Mgr. Anna Polačková, PhD.


Filozofická fakulta Prešovskej univerzity v Prešove (PU), ako druhá najstaršia filozofická fakulta na Slovensku, v tomto roku slávi 60. výročie svojho založenia. Počas tejto bohatej histórie dokázala, že je stabilnou súčasťou vysokého školstva na Slovensku.
 
Filozofická fakulta PU spolu s košickou lekárskou fakultou vytvorila v roku 1959 základ Univerzity Pavla Jozefa Šafárika, pričom jej súčasťou bola do 1. januára 1997, keď prešovské fakulty založili Prešovskú univerzitu v Prešove. Korene fakulty však siahajú do podstatne dávnejšej histórie, až k prešovskému evanjelickému kolégiu, ktoré vzniklo v r. 1667. „Naša filozofická fakulta sa hrdo hlási k tejto tradícii, pretože tým sa Prešov nezmazateľne zapísal do histórie európskej vzdelanosti, kultúry a intelektuálnych dejín Slovenska a strednej Európy,“ uviedol vo svojom slávnostnom príhovore prof. Vasil Gluchman, dekan Filozofickej fakulty PU. Ako ďalej dodal, fakulta nemusí byť hrdá iba na svoju skvelú minulosť, pretože aj v súčasnosti pôsobia na fakulte významné osobnosti v oblasti filozofie, etiky, psychológie, literárnej vedy, lingvistiky a histórie, ktoré patria k špičke nielen na Slovensku, ale minimálne v strednej Európe. „Rovnako medzi nami sú mnohí známi literáti, prekladatelia, odborníci v oblasti tlmočníctva, sociálnej práce, politológie, estetiky, hudobného a výtvarného umenia,“ doplnil dekan Gluchman.

Všetky tieto vysoko kvalitné odborné predpoklady sa fakulte podarilo pretaviť do úspechu v podobe výsledku komplexnej akreditácie, keď Akreditačná komisia pri vláde SR v roku 2015 zhodnotila jej predchádzajúce šesťročné pôsobenie a vyhodnotila Filozofickú fakultu PU ako najlepšiu medzi 22 humanitnými fakultami na Slovensku, ďalej ako druhú najlepšiu na Slovensku medzi ôsmimi fakultami v oblasti historických vied a tretiu najlepšiu na Slovensku medzi 19 fakultami v oblasti spoločenských vied.

Dôkazom kvality Filozofickej fakulty PU je aj disponovanie právami na vymenúvanie profesorov a docentov v 14 oblastiach poznania. „Ďalším prejavom vysokej úrovne našej fakulty je 17 doktorandských študijných programov a takmer 100 akreditovaných bakalárskych a magisterských študijných programov,“ vyzdvihol Gluchman.

Pri príležitosti osláv 60. výročia založenia Filozofickej fakulty PU sa 15. mája 2019 v Divadle Jonáša Záborského uskutočnilo slávnostné zasadnutie Vedeckej rady Filozofickej fakulty PU spojené s umeleckým programom, ktoré bolo pod taktovkou doc. Vladimíra Marušina. Na zasadnutí zároveň vedenie fakulty, za prítomností významných domácich i zahraničných hostí, ocenilo udelením pamätnej medaily prácu svojich súčasných aj bývalých zamestnancov. Záver podujatia sa niesol v znamení krstu publikácie Šesťdesiat rokov Filozofickej fakulty v Prešove  (Šesťdesiat rokov Filozofickej fakulty v Prešove, 1959 – 2019. Ed. M. Ološtiak. Prešov: FF PU v Prešove, 2019. 304 s.), mapujúcej 60-ročnú históriu fakulty. Slávnostného aktu jej uvedenia do života sa okrem súčasného dekana zúčastnili aj tí, ktorí fakultu viedli v minulosti. Publikáciu pokrstili drevenými písmenami ako symbolmi poznania.

Ako súčasť sprievodného programu bude otvorená výstava Nepoznané svety, ktorá priblíži tvorbu členov Katedry výtvarnej výchovy a umenia FF PU od jej začiatkov až po súčasnosť (1951 – 2019). Vernisáž výstavy sa uskutočnila 15. mája o 16.00 hod. v Prešove na Hlavnej ul. č. 61.

Anna Polačková
Foto: Marcel Mravec, AVS CCKV PU



OCENENÍ:

Bývalí dekani
prof. PhDr. Ján Sabol, DrSc.
prof. PhDr. Ferdinand Uličný, DrSc.
prof. PhDr. František Mihina, CSc.
prof. PhDr. Rudolf Dupkala, CSc.
 
Bývalí zamestnanci
Emília Bojarská
Dr. h. c. prof. PhDr. Michal Danilák, CSc.
Soňa Franková
doc. PhDr. Ivan Hirka, CSc.
doc. PhDr. Teodor Hrehovčík, CSc.
prof. PhDr. Ladislav Lovaš, CSc.
akademik prof. PhDr. Mikuláš Mušinka, DrSc.
Eva Palenčárová
prof. PhDr. Stanislav Rakús, DrSc.
prof. PhDr. Ladislav Sisák, CSc.
doc. PhDr. Jaroslava Stašková, CSc.
doc. PhDr. Nina Ščipanská, CSc.
prof. PhDr. Ladislav Šimon, CSc.
prof. PhDr. Ladislav Tajták, CSc.
doc. PhDr. Michal Varchola, CSc.
prof. Ing. Július Zimmermann, CSc.
 
Súčasní zamestnanci
Mgr. Eva Baluchová
prof. PhDr. Ľubomír Belás, CSc.
prof. PhDr. Jozef Džuka, CSc.
doc. PhDr. Ľubica Harbuľová, CSc.
Mgr. Anna Krajňáková
Mgr. Katarína Mikitová
prof. PhDr. Jaroslav Kušnír, PhD.
prof. PhDr. Jozef Sipko, CSc.
prof. PhDr. Oľga Sisáková, CSc.
prof. PhDr. Daniela Slančová, CSc.
prof. PhDr. Jana Sošková, CSc.
prof. PhDr. Peter Švorc, CSc.