12.05.2020

Otvorili sme svoje brány už po ôsmy raz

Autor: Anna Polačková

Začiatok letného semestra sa na Prešovskej univerzite v Prešove (PU) už tradične spája s Dňom otvorených dverí. Tohtoročný ôsmy ročník, ktorý sa uskutočnil 12. februára, prilákal svojich návštevníkov bohatým programom.
 
Desiaty február sa pre takmer 8 400 prešovských vysokoškolákov nesie v znamení oficiálneho začiatku letného semestra. Druhý februárový týždeň na PU však tento rok patril stredoškolákom, ktorí sa aktuálne rozhodujú, na akú vysokú školu pôjdu študovať. Medzi uchádzačmi o štúdium už roky patrí k obľúbeným podujatiam Deň otvorených dverí, počas ktorého navštívi Prešovskú univerzitu v priemere dve- až tritisíc stredoškolákov. Tí môžu spoznávať vysokoškolské priestory, učebne i laboratória, ale predovšetkým získať všetky informácie o štúdiu na jednom mieste. Nebolo tomu inak ani tento rok, kedy si univerzita pre zvedavých návštevníkov pripravila bohatý program, spojený s predstavením fakúlt, celouniveritných pracovísk a študijných programov. Priestor na prezentáciu mali i študentské organizácie a univerzitné súbory.
Celodenný program sa odohrával v budove Vysokoškolského areálu na Ul. 17. novembra 1 v čase od 8.00 do 13.00 hod. V rámci univerzitného mestečka sa detailne odprezentovali jednotlivé fakulty, inštitúty a katedry, ktoré sa predstavili s tým najlepším, čo ponúkajú.

Fakulta humanitných a prírodných vied ponúkla prehliadku laboratórií, tvorivé dielne, demonštračné fyzikálne experimenty či objavovanie sveta pod mikroskopom. Možnosť vyskúšať si rôzne zábavno-edukačné hry a aktivity mali uchádzači na Pedagogickej fakulte, rôzne manažérske hry spojené s kvízom v oblasti manažmentu a turizmu zase na Fakulte manažmentu.
Filozofická fakulta si pre svojich návštevníkov pripravila rôzne modelové hodiny, kvízy o histórii, estetike, cudzích jazykoch, ako aj možnosť vyskúšať si hlasovanie v simulovaných voľbách do NR SR 2020, ktoré zastrešoval Inštitút politológie.
Na Fakulte športu si aj tento rok mohli záujemcovia otestovať silu stisku ruky na ručnom dynamometri a koordináciu na balančných pomôckach. Pripravená bola taktiež prehliadka Diagnostického centra Fakulty športu s informáciou o možnostiach diagnostiky športových predpokladov a športového výkonu.

Uchádzači o štúdium na Fakulte zdravotníckych odborov mohli pracovať so simulačnými modelmi využívanými na počúvanie srdcových oziev, tlkotu srdca plodu, vyskúšať si meranie panvy alebo nosenie tehotenskej vesty. Nechýbali ani ukážky poskytovania prvej pomoci a poradenstvo v oblasti zápalu ďasien, zubného kazu, zubných erózií a pod.
Gréckokatolícka teologická fakulta ponúkla ikonopiseckú dielňu, v ktorej prebiehala praktická ukážka písania ikony, ochutnávku liturgických matérií (víno a chlieb) a prehliadku elektronických náramkov pre odsúdených. Nechýbala taktiež animácia voľnočasových aktivít. S ochutnávku koliva a ukážkou rezbárstva sakrálnych predmetov sa zase predstavila Pravoslávna bohoslovecká fakulta, ktorá odprezentovala svoje rozmanité študijné programy a vedeckú činnosť.
Súbežne s prezentáciu fakúlt prebiehal aj sprievodný program, ktorý odštartoval predstavením Vysokoškolského folklórneho súboru Torysa. Po ňom nasledovalo vystúpenie miešaného speváckeho zboru Nostro canto a ženského speváckeho zboru Iuventus paedagogica. Ani tento rok nechýbala tradičná diskusia s rektorom univerzity Na slovíčko, pán rektor.  Kultúrny program vyvrcholil geospelovou skupinou Anastasis.

Návštevníci 8. ročníka DOD sa mali taktiež možnosť zapojiť do súťaže s názvom Unipo mi sadne a vyhrať tak smart hodinky.
Ďakujeme za Vašu účasť!
 
Anna Polačková
Foto: Marcel Mravec, AVS CCKV PU