05.04.2023

Prešovskí volejbalisti sa tešia zo zisku piatej trofeje Slovenského pohára

Autor: Jana Peregrinová


História sa nepýta, ale zapisuje. Tá tohtoročná zaznamenala v mužskej kategórii do kroniky víťazov Trofeje Štefana Pipu družstvo VK MIRAD UNIPO Prešov. Pritom stačilo tak málo a Prešovčania by piaty Slovenský pohár v histórii klubu nevybojovali. Vo štvrťfinále, ktoré sa hralo v decembri minulého roka v Myjave, odvrátili v dramatickom súboji o postup do semifinále so Svidníkom šesť mečbalov (27:25 v tajbrejku). V štyroch pohárových zápasoch odohrali Prešovčania až tri päťsetové bitky a vo všetkých uspeli. Po Svidníku zdolali zverenci tréner Erika Digaňu v semifinále VKP Bratislava, vo finále otočili nepriaznivý vývoj proti Komárnu a nad hlavu s eufóriou zdvihli cennú trofej. 

So zápletkou ako hrom vyvrcholilo mužské finále Niké Superfinále Slovenského pohára o Trofej Štefana Pipu. Popradská aréna, v ktorej bolo na finále zvedavých viac ako 800 divákov, videla fantastický volejbal. Počas prvých dvoch setov dominovali na palubovke hráči Komárna a málokto by stavil na Prešov čo i len deravý groš.

V treťom sete si za stavu 1:3 poranil pravú nohu nahrávač Riekeru UJS Maroš Kasperkevič, na ihrisko prišiel mladý Emil Gabko a Prešovčania razom ožili. Tretí set si s prehľadom postrážili a vyhrali ho 25:19. Komárňania sa však otriasli a štvrtý set mali pod kontrolou. Do koncovky vstupovali s pohodlným náskokom 20:16 a neskôr viedli aj 22:18. Nevyužili v ňom však dva mečbaly a Prešovčania naopak využili svoj štvrtý.

V tajbrejku už dominovali Prešovčania, ktorí dovolili uhrať zdecimovanému Komárnu len päť bodov a na ukazovateli svietilo konečné skóre 2:3 (13, 17, -19, -30, -5) pre Prešov. Po rokoch 2005, 2016, 2017 a 2021 získali Trofej Štefana Pipu po piatykrát v histórii klubu.

Rozpačito reagoval na svoj prvý trénerský úspech absolvent Fakulty športu Prešovskej univerzity v Prešove Erik Digaňa. „Úprimne, na jednej strane sa teším z víťazstva, na druhej ma zranenie Kasperkeviča veľmi mrzí. Komárno s ním bolo lepšie. Verím, že Maroš sa dá čoskoro do poriadku a ešte si proti sebe zahráme v lige. Postupne sme sa rozohrali, chlapci chceli vyhrať. Bolo to na nich vidieť. Viacero hráčov hralo so sebazaprením, a preto som za nich rád, že sa im podarilo vyhrať,“ dodal prešovský lodivod.

Sklamanie neskrýval tréner Komárna Gabriel Chochoťák. „Veľmi ma mrzí, že sme prehrali. Pre takéto zápasy sa šport hrá. Keď sa do toho pridá taká udalosť, aká sa udiala Marošovi Kasperkevičovi, je to smutné. Situácia na ihrisku po jeho zranení nebola jednoduchá. Táto prehra nás musí prebolieť. Hráčom nemám čo vyčítať,“ priznal úprimne.

Najužitočnejším hráčom turnaja sa stal prešovský kapitán – smečiar Michal Ščerba. „Prežívam veľké emócie. Teším sa z víťazstva. Je mi ľúto zranenia Maroša Kasperkeviča, ale možno práve to nás nakoplo. Servisom sme takticky išli po Marekovi Gergelym, aby sme mu sťažili pozíciu v útoku, “ povedal bezprostredne po poslednej lopte.

Poďakovanie za úspešnú reprezentáciu a víťazstvo Slovenského pohára vo volejbale mužov 2023 vyslovil hráčom a realizačnému tímu klubu na osobnom stretnutí aj rektor Prešovskej univerzity v Prešove Dr. h. c. prof. PhDr. Peter Kónya, PhD.