24.04.2014

Deň otvorených dverí Prešovskej univerzity v Prešove

Autor: Mgr. Kamila Urmaničová


Prešovská univerzita v Prešove druhýkrát otvorila dvere nápadmi, prívetivosťou a talentom

Jemný dáždik sprevádzal davy mladých ľudí, ktorí sa 11. februára, už od pol ôsmej, ponáhľali na Deň otvorených dverí Prešovskej univerzity (PU) v Prešove. Naši kolegovia stredoškoláci, s kamarátmi, učiteľmi i rodinami, vstupovali s očakávaním, pod obrovským vítacím nápisom na priečelí hlavnej budovy univerzity. Vo foyeri spadli aj posledné obavy z doteraz nepoznaného, keď sa ich ujali domáci študenti – vysokoškoláci – „uvítací výbor PU v Prešove“  A potom už len farby, úsmevy a skvelá atmosféra...

Deň otvorených dverí na PU v Prešove si prišlo pozrieť niekoľko tisícok návštevníkov. Stretli chodiacu zemeguľu, ktorá ich previedla popri vojakoch v historickom odeve, po ceste ochutnali pravoslávne zrnká s medom „kolivo“ a pri zvuku pravoslávnych piesní sa s davom dostali až k bezpilotnej helikoptére s 3D skenerom zemského povrchu a geografickým zaujímavostiam.

A to už prichádzala ďalšia „várka“ milo prekvapených mládežníkov,  hneď na začiatku ich výtvarníci zvečnili na fotkách a videu, uhlíkom aj na papieri. Mladí reportéri zo študentskej TV Mediálka zatiaľ „spovedali“ zástupcov vedenia univerzity, fakúlt i pracovísk PU v Prešove a plynulo sa presunuli s „návštevou z mesta“ do Centrálnej študovne Univerzitnej knižnice PU v Prešove, kde čosi po 11-tej začala beseda „Na slovíčko, pán rektor“. Tentoraz odpovedal rektor PU v Prešove prof. RNDr. René Matlovič, PhD. na otázky moderátorky i zvedavosti z pléna, v tandeme s primátorom mesta Prešov JUDr. Pavlom Hagyarim (to už bolo potom, čo sa v kompetenčnom centre geografov na chvíľu stali slávnym moreplavcom a pravekým človekom).

Folklórny súbor Torysa, Študentské divadlo FF, muzikanti, spevácke zbory z FF a GTF, sólisti i komorné zoskupenia muzikantov, vytvorili úžasnú pohodu, a tiež taký exkluzívny „súkromný akademický koncert“ talentu a chuti niečo krásne vytvoriť... A na to všetko dozerali záchranári z FZO a strážili aj kolegynky – budúce pôrodné asistentky i dentálne hygieničky, spoločne simulovali na modeloch priamo situácie z praxe.
In body „skener“, teda analyzátor zloženia ľudského tela na FŠ, blízkosť k najmenším a milota v očiach študentiek PF, rozhodnosť a švihácky vzhľad budúcich manažérov z FM, boli ďalšie  neprehliadnuteľné lákadlá na Dni otvorených dverí PU v Prešove. Bolo vidieť, že návštevníkom sa chcelo ísť ešte ďalej a vidieť ešte niečo ďalšie... A to bude, určite, už dnes, či zajtra, kedykoľvek príde, kto sa s nami dobre cítil, veď PU v Prešove je „viac ako vzdelanie“ a má miesto pre každého, pretože je v prvom rade človekom, ktorého si vážime.

Mgr. Kamila Urmaničová
Foto: AV štúdio CCKV PU