04.06.2015

Prešovskí volejbalisti zlatí po desiatich rokoch

Autor: Ján Jacoš

Slovensko spoznalo v nedeľu, 19. apríla 2015, nového volejbalového majstra ročníka 2014/2015 - finále play off najrýchlejším možným spôsobom vyhral VK Mirad Prešovská univerzita v Prešove. Prešovčania vyhrali finálovú sériu nad Komárnom 4:0 na zápasy. Prešov svoju tretiu účasť vo finále premenil na zisk druhého titulu majstra Slovenska. Do športovej histórie sa zapísal aj tréner prešovských extraligistov Ľuboslav Šalata - majstrom sa stal ako hráč (v rokoch 1993, 1994 a 1995 v tíme VKP Bratislava) aj tréner. Titul je v správnych rukách, v Prešove sa vytvoril skvelý tím, ktorý od začiatku sezóny išiel cieľavedomo a dôsledne za svojím cieľom. Stále sa zlepšoval a svojou hrou prinášal radosť a potešenie fanúšikom. Prešovčania odohrali v tomto ročníku extraligy 38 zápasov, z nich bolo 36 víťazných. Významný podiel na tom má hlavný sponzor klubu Pavol Mikolaj, dobré zázemie vytvára tiež vedenie Prešovskej univerzity v Prešove.
     
"Na tomto úspechu sme pracovali päť rokov a to je vrchol nášho snaženia," zdôraznil Ľuboslav Šalata. "Pomohol nám príchod skúsených hráčov Sopka st., Červeňa, Feňa. Do tímu priniesli skúsenosť, poriadok, rozvahu a rozhodnosť v koncovkách. Ich prínos bol veľký. Od začiatku sme boli pasovaní za kandidáta na titul a som rád, že sme to dokázali. Šalata si pochvaľoval aj vnútornú silu a chémiu v tíme. Družstvo bolo dobre zložené z vekovej aj výkonnostnej stránky. Tvorila ho staršia generácia hráčov, ktorí boli lídrami, stredná a takisto dobre pracovali mladí hráči. Vytvorili súdržnú partiu, a bez ohľadu na to, v akej zostave hrala, vždy bojovala a ťahala za jeden koniec povrazu. Ľ. Šalata: "Moje veľké poďakovanie patrí hráčom za ich drinu, úsilie, robotu. Zisk titulu je odmenou za odvedenú prácu." Ľuboslav Šalata pôsobí v Prešove od sezóny 2009/2010. Pod jeho vedením mužstvo príjemne prekvapilo hneď v prvej sezóne - ako nováčik obsadilo v extralige striebornú priečku.
   
"Od začiatku sezóny sme mali vysoké ciele a som veľmi rád, že sme Komárnu vrátili prehru z finále Slovenského pohára," zvýraznil kapitán majstrovského družstva a jeho najväčšia osobnosť Martin Sopko st. "Sme nesmierne šťastní, že titul je po desiatich rokoch opäť v Prešove. Vedeniu klubu sa podarilo poskladať dobré družstvo, boli sme dobrý tím, a to bolo rozhodujúce. Celé play off nám vyšlo fantasticky, neprehrali sme v ňom ani jeden zápas, bilancia 10:0 hovorí jasnou rečou. Od štartu extraligy nám to išlo tak, ako sme si predsavzali. Vyhrali sme základnú i nadstavbovú časť, do play off sme išli z prvého miesta. Sme partia hráčov, ktorí sa poznáme, dopĺňali sme sa na tréningoch a v zápasoch. Našou silnou stránkou bol servis a útok. Keď sme si dobre prihrávali, nemal nás kto zastaviť. Dokázali sme, že máme najlepší tím na Slovensku," podčiarkol kapitán.
Zo súčasného majstrovského tímu získali titul šampióna v roku 2005 Martin Sopko st., Michal Červeň, Kamil Feňo, o striebro sa pred piatimi rokmi pričinili Erik Digaňa a Matej Faron, Michal Hudák bol už majstrom s Humenným.    

VK Mirad PU Prešov - majster Slovenska 2014/2015 - nahrávači: Kamil Feňo, Ľubomír Závacký, smečiari: Martin Sopko st., Michal Hudák, Juraj Drobňák, Erik Digaňa, blokári: Michal Červeň, Ľuboš Macko, Matej Faron, Ivo Mikovčík, univerzáli: Marcel Lux, Michal Rajduga, liberovia: Tomáš Lampart, Kamil Pavlinský, tréner: Ľuboslav Šalata, hlavný sponzor: Pavol Mikolaj, manažér: Marián Palenčar, športový koordinátor: Milan Kundľa, kondičný tréner: Martin Bercel, fyzioterapeutka: Paulína Maníková.

Ján Jacoš
Foto: Mgr. Viktor Zamborský