23.12.2016

Vianočný príhovor rektora Prešovskej univerzity

Autor: prof. PhDr. Peter Kónya, PhD.

Vážené kolegyne, Vážení kolegovia, Milí študenti,

nielen sychravé decembrové počasie nás opäť upozorňuje na to, že sa blíži koniec zimného semestra a celého roku 2016. Iste máme viacerí už ktovie po ktorý raz ten známy pocit, že rok sa iba nedávno začal a že sme toho ešte toľko nestihli odprednášať, napísať či zariadiť. Kalendár je však neúprosný a momentálne nám ukazuje, že sme v zápočtovom týždni. To, čo sme nestihli, sa tak automaticky preklopí do nasledujúceho roku s nádejou, že azda dokážeme čas využiť hospodárnejšie. V januári sa potom znovu ponoríme do víru pracovných (študenti študijných) úloh a povinností a z ilúzie množstva času, ktorý máme pred sebou nás potom na chvíľu prebudia až letné prázdniny. 

Ostáva nám tak obdobie medzi zápočtovým týždňom a ponovoročným návratom na univerzitu. V toto obdobie, ktoré je u nás nerozlučne spojené s najkrajšími sviatkami roku, by sme si všetci mali oddýchnuť a zregenerovať svoje najmä duševné sily pred ďalšími mesiacmi, naplnenými stereotypom každodenných povinností a stresov. Pritom nie je podstatné, či tieto dni budeme tráviť v horách, na chate či chalupe, u príbuzných, doma alebo možno aj v exotickej cudzine. Hlavné je, aby sme sa dokázali odpútať od sivých pracovných dní, začínajúcich aj končiacich po tme a spoznávali krajšiu stránku nášho bytia. A k tomu neoddeliteľne patrí kúzelná atmosféra Vianoc so sviatočným stolom, voňavou kapustnicou, rozsvieteným stromčekom, darčekmi a kostolnými zvonmi.

Hovorí sa, že na konci roka by sa malo bilancovať. Ja by som predsa len tú bilanciu presunul na iné obdobie. Iba si dovolím konštatovanie, že tento rok bol úspešný, jasným dôkazom čoho je fakt, že podľa nedávno zverejnených počtov študentov sme sa v jeseni 2016 stali treťou najväčšou a vôbec najväčšou mimobratislavskou vysokou školou na Slovensku. Je to zásluhou nás všetkých, pedagogických i nepedagogických zamestnancov aj študentov.

Záverom chcem Vám všetkým úprimne poďakovať za Vašu prácu v prospech univerzity, zapriať Vám požehnané, šťastné a pokojné Vianoce, ako aj veľa zdravia i úspechov od prvých chvíľ nového roku.

Peter Kónya